ΣΤΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ

     Στόχος του έργου  είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας και πρωτοκόλλου παροχής και διαχείρισης οξυγόνου, καθώς και διατροφής σε κλωβούς εκτροφής θαλάσσιων ψαριών για την αύξηση της παραγωγικότητας των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, στις περιόδους και περιπτώσεις όπου παρουσιάζεται μειωμένο οξυγόνο στο νερό εκτροφής. 

Η έρευνα  αποσκοπεί στην αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου δια μέσου τριών κυρίων αξόνων: α) στην αύξηση των παραγωγικών και οικονομικών δεικτών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής, β) την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος ιχθυοκαλλιέργειας μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον καταναλωτή, γ) την ανάπτυξη των εκτρεφόμενων οργανισμών με ταυτόχρονη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται βελτιώνοντας τις παραμέτρους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τους παραγωγικούς δείκτες. Η ύπαρξη ικανοποιητικών επιπέδων οξυγόνου αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία της εκτροφής των ψαριών, αφού μαζί με την θερμοκρασία αποτελούν έναν από τους βασικούς ρυθμιστές των παραγωγικών δεικτών σε συνθήκες υδατοκαλλιέργειας. 

  Το προτεινόμενο έργο στοχεύει σε μια ολιστική προσέγγιση της επίδρασης της παροχής οξυγόνου σε κρίσιμες περιόδους κατά την διάρκεια της εκτροφής των ψαριών, δια μέσου μελετών που αναφέρονται στους εκτρεφόμενους οργανισμούς σε πειραματική αλλά και σε βιομηχανική κλίμακα. Το παραπάνω αναμένεται να αποδώσει υψηλοτέρους παραγωγικούς δείκτες για τις περιπτώσεις αλλά και τις περιόδους του έτους όπου παρουσιάζεται μειωμένο οξυγόνο στους κλωβούς εκτροφής, αλλά και να προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια κατά την διαδικασία εκτροφής των ψαριών, από θνησιμότητες λόγω μειωμένης περιεκτικότητας του νερού εκτροφής σε οξυγόνο.
 Στο τέλος του προγράμματος αναμένεται να δοθούν στην βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας οι απαραίτητες  γνώσεις : 

(α) για το πότε, δηλαδή σε ποια επίπεδα οξυγόνου πρέπει να διοχετεύεται επιπρόσθετο οξυγόνο στο νερό εκτροφής (για την επίτευξη των βέλτιστων βιολογικών και παραγωγικών παραμέτρων), 

(β) για το πόσο πρέπει να είναι το επίπεδο του οξυγόνου στον κλωβό εκτροφής, σε σχέση με το εκτρεφόμενο είδος (για την οικονομικότερη διαχείριση του οξυγόνου), 

(γ) για το ποιο πρέπει να είναι το διατροφικό πρωτόκολλο υπό αυτές τις νέες συνθήκες με κορεσμένο σε οξυγόνο νερό εκτροφής (ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δείκτες μετατρεψιμότητας της τροφής - κόστους),

(δ) με ποιο τρόπο και πόσο επηρεάζονται οι βιολογικοί, φυσιολογικοί, παραγωγικοί, ποιοτικοί και οικονομικοί δείκτες κατά την εφαρμογή της μεθοδολογίας οξυγόνωσης του νερού στους κλωβούς εκτροφής.


 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε